top of page

Recunoștință

Se apropie finalul lui 2022 și poate unii dintre noi simțim nevoia să facem un bilanț a ceea ce am făcut și trăit în acest an.


E interesant de văzut ce ne atrag mai mult atenția : aspectele negative sau cele pozitive. Din ce văd prin jurul meu, oamenii se focusează mai mult pe aspectele negative și își doresc cu ardoare ca anul să treacă cât mai repede în speranța că cel care va veni să fie un An mai bun. Dar de ce fac oare asta? De ce ne e mai ușor să ne plângem și să dăm atenție și amploare furiei și tristeții? Pentru că al nostru creier își face foarte bine treaba de salvator. Rolul lui e să ne arate pericolele în speranța că ne ajută să ne ferim de rău.

Un alt aspect este caracteristica naturii umane de a fi competitivã. Ne dorim din ce în ce mai mult, fară a realiza dacă avem nevoie de toate acele lucruri cu adevărat. Golurile sufletești alegem să ni le umplem cu lucruri materiale, fară a conștientiza diferența dintre material și spiritual. Tragem de noi până în ultima clipă și apoi regretăm că nu am avut mai mult timp pentru liniște și relații fericite.


Cum ar fi însă dacă noi ne-am educa creierul să ne ajute să ne focusam pe lucrurile frumoase pe care le trăim și primim? Nu-i simplu, e adevărat. Pentru că statistic vorbind un gând negativ are nevoie de 3 gânduri pozitive care să îl combată. Insă cu perseverență orice este posibil. Cum putem face asta? Exersând.


Iar un prim exercițiu ar fi practicarea Recunoștinței.


Recunoștința este o emoție puternică, care generează starea de bucurie și împlinire. Ea are un impact pozitiv imens asupra stării noastre de sănătate. Oricât de rău ne-am simți, un pic de Recunoștință ne va ridica starea de spirit și ne va ajuta să ne bucurăm mai mult de ceea ce avem și primim.


Te invit acum să te uiți la Anul 2022 prin lentila Recunoștinței:


v Care au fost lucrurile de care te-ai bucurat în acest an ?

v Care au fost cele mai puternice lecții care te-au ajutat să fii cel de acum ?

v Care sunt lucrurile primite în acest an fară de care nu ai fi ajuns momentul prezent?

v Pentru ce-I mulțumești lui 2022?


Acum poate suntem mult prea aglomerați cu pregătirile de Crăciun, însă după ce ne-am bucurat de cadouri și mese de sărbătoare vă invit să vă alocați un timp în care să vă mulțumiți pentru ceea ce sunteți și pentru ceea ce aveți, și să realizați ce e cu adevărat important în viața voastră.

Sper ca acest exercițiu să vă ajute să terminați Anul 2022 cu un gust plăcut și să începeți Anul 2023 cu încredere și focus pe tot ce e bun pentru voi.


„Fii recunoscător pentru ceea ce ai; vei avea din ce în ce mai mult. Dacă te concentrezi pe ceea ce nu ai, nu vei avea niciodată de ajuns.” – Oprah Winfrey


42 afișări

Comments


bottom of page