top of page

Leadership-ul incluziv - EMPATIA

Așa cum am menționat de săptămână trecută continuăm să discutăm despre Leadership-ul incluziv printr-o serie de postări în care vom analiza în detaliu fiecare din cele 8 caracteristici. Înainte însă de a intra în subiect, aș vrea să fac o mențiune: caracteristicile unui lider incluziv nu pot fi memorate dintr-o carte. Ele fac parte din felul de a fi al liderului/ persoanei. Pentru a le cultiva sau îmbunătăți avem nevoie de flexibilitate , autocontrol și determinare

Pentru astăzi vă propun să analizăm în detaliu și să înțelegem mai multe despre EMPATIE.


Empatia implică capacitatea de a te conecta emoțional cu ceilalți, de a simți și a resimți ceea ce simt ei într-o anumită situație. Există 3 tipuri principale de empatie:

1. Empatia cognitivă: Acesta se referă la capacitatea de a înțelege și de a lua perspectiva emoțională a altor persoane. Empatia cognitivă implică punerea ta în locul celuilalt și încercarea de a vedea lumea prin ochii lor. Aceasta poate implica, de exemplu, capacitatea de a înțelege gândurile, sentimentele, intențiile și motivele altor persoane.


2. Empatia emoțională : Acest tip de empatie implică capacitatea de a simți și de a resimți emoțiile altor persoane. Empatia emoțională te face să reacționezi la stările emoționale ale celorlalți și să le înțelegi prin propriile tale experiențe emoționale. Acesta poate implica simțirea bucuriei, tristeței, furiei sau a altor emoții ale celor din jurul tău.


3. Empatia somatică : este probabil cel mai interesant tip de empatie. Astfel, persoana care empatizează simte fizic trăirile celuilalt, aproape în oglindă.


Empatia se cultivă și dezvoltă pe tot parcul vieții prin practică și conștientizare. Iată câteva modalități de a îmbunătăți empatia:


  • Ascultă cu atenție și fără judecată atunci când cineva îți împărtășește experiențele și emoțiile sale.

  • Încurajează-te să-ți imaginezi cum te-ai simți în locul celuilalt și să-ți pui întrebări despre motivele și perspectivele lor.

  • Fii deschis la noi experiențe și la învățarea despre alte culturi și perspective.

  • Practică înțelegerea și gestionarea propriilor emoții, deoarece acest lucru poate face mai ușor să te conectezi cu emoțiile altora.

  • Fii atent la limbajul nonverbal al celorlalți, cum ar fi expresiile faciale și limbajul corpului, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de citire a emoțiilor.

  • Abilitatea de a identifica și de a răspunde la emoțiile celorlalți contribuie la menținerea relațiilor sănătoase.


Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit, în colaborare cu colegii de la Institutul Pasteur, Universitatea Paris Diderot și Centrul Național Francez de Cercetare Științifică, a evidențiat că empatia unei persoane nu este doar rezultatul educației și experienței sociale, ci are și o componentă genetică. Empatia aceasta este transmisă genetic, în proporție de 10%, conform cercetătorilor.De asemenea, s-a constatat că femeile manifestă în general un nivel mai ridicat de empatie decât bărbații.În același studiu cercetătorii au observat că nivelurile scăzute ale oxitocinei pot fi responsabile de empatia redusă, si că deteriorarea anumitei zone din creier mai exact a cortexului insular anterior, poate determina oamenii să manifeste mai puțină empatie sau deloc.


Din experiența personală am înțeles că empatia funcționează și devine parte din tine atunci când o accesezi necondiționat față de oricine. Fară empatie ar fi mai greu să colaborăm și să ne ascultam reciproc. Ea ne ajută să ne ținem în frâu EGO-ul.







6 afișări

Comentarios


bottom of page